Promas tackelt grootste automatiseringsuitdaging van De Boer Machines

In nauwe samenwerking met Promas heeft De Boer Machines Nederland in Wijchen een proces dat tot voor kort handmatig – zeg maar gerust ambachtelijk – werd uitgevoerd, geautomatiseerd. Begin dit jaar is een cel in gebruik genomen waarin de rubberen bodems die worden gebruikt in de vormbakken van machines voor baksteenproductie exact op maat en met een constante kwaliteit worden gefreesd. Productieleider John Jans-Rat is uitermate tevreden over het resultaat: “Promas heeft geweldig werk geleverd. Hun mensen hebben veel verder naar ons proces gekeken dan we hadden gevraagd.”

De Boer – opgericht in 1936 – is producent van machines voor de productie van bakstenen. Dit zijn gigantische installaties, die zogeheten soft mud stenen maken. Bij deze productiemethode wordt de klei in afgemeten hoeveelheden in mallen gegoten. Dit in tegenstelling tot de productie van strengstenen, waarbij klei door een pers wordt geduwd waardoor een lange streng klei ontstaat, die vervolgens wordt afgesneden in de gewenste formaten. Het belangrijkste voordeel van de soft mud productiemethode is dat deze veel meer optische mogelijkheden voor de bakstenen biedt. In de showroom van De Boer zijn daarvan honderden voorbeelden te zien.

Uitdagend automatiseringstraject

De mallen – of vormbakken – zijn dan ook een essentieel onderdeel van de machines die De Boer produceert. Het zijn bovendien slijtdelen. De Boer maakt ze niet alleen voor de nieuwe installaties, maar is veel drukker met de vormbakken die voor reparatie/revisie terugkomen naar Wijchen. Dat kunnen zo maar 20.000 bodems per jaar zijn. Tot voor kort werden al deze vormbakken handmatig hersteld en gereed gemaakt voor hun volgende inzet. Maar dat handwerk was geen lange toekomst meer beschoren. Er zijn nauwelijks nog mensen voor te vinden. Bovendien moest de kostprijs omlaag en stellen klanten steeds hogere kwaliteitseisen. “We moeten een beter product maken tegen een lagere prijs. Dat kan door te automatiseren”, zegt John Jans-Rat. “Dat geldt niet alleen voor dit specifieke onderdeel van ons productieproces. We kijken ook op andere plekken in onze fabriek waar we kunnen automatiseren. Verschillende kleinere projecten hebben we al aangepakt. Maar dit automatiseringstraject voor de productie van de rubberen bodems voor onze vormbakken was wel de grootste uitdaging.”